Tips för att få till en vacker juldukning

juldukning

Julen närmar sig med stormsteg och under december månad brukar det hinnas med flera julbord innan det hela kulminerar i julafton. Julfirande brukar innebära en del förberedelser, inte minst för att att få till en fin juldukning. Oavsett om det är dags för luciafirande i skolan, julfika på jobbet eller julfirande med hela tjocka släkten på självaste julafton brukar en vacker juldukning tillsammans med tända ljus sätta stämningen rejält. I den här artikeln tipsar jag om hur man får till en vacker och inbjudande juldukning, oavsett tillställning.

Juldukning för alla tillfällen

Att duka upp ett julbord, oavsett om det är mat eller fika som ska förtäras, behöver inte vara särskilt svårt. Juldukning i rött, vitt eller grönt brukar alltid gå hem, och väljer man dessutom artiklar med julmotiv kommer julstämningen garanterat att höjas. Oavsett om det ska dukas upp lussebullar, pepparkakor och annat julgodis i skolan eller på jobbet, eller om det vankas julbord med familjen under julhelgen kommer dukningstillbehör med jultema att höja stämningen markant.

Engångsartiklar eller porslin?

Om du ska välja att duka med engångsartiklar eller porslin beror helt på situation och tillfälle. Engångsartiklar är ofta det perfekta valet när man ska duka upp någon annanstans än hemma, exempelvis i skolan eller på jobbet. Finporslinet kan med fördel åka fram på julafton när du firar med familjen. Välj färg på dukningen efter smak och interiör. En del föredrar att duka i rött medan andra väljer vitt. Det är även vanligt att dukningen går i en vacker skogsgrön färg.

Glöm inte den viktiga detaljen servetter. Det är sällan man ser en juldukning utan noggrant utvalda servetter. Beroende på stil kan du välja mellan klassiska pappersservetter eller servetter i linne. 

Dekorera för ännu mer effekt!

Det slår aldrig fel med juldekorationer på julbordet. Klassisk bordsdekoration under julen brukar ofta vara hämtad från naturen – kottar, granris och pistage-kvistar – men även tomtar, mässingsljusstakar och annat juligt pynt är vanligt förekommande. Vill du få en extra touch på hela dukningen kan du torka apelsinskivor och placera ut dem på bordets mitt eller knyta med snöre runt servetten. Oavsett om du föredrar minimalistisk dukning eller extra allt så finns det prylar som passar alla möjliga stilar. För mer inspiration kan du alltid slänga iväg ett sök på google -“juldukning inspiration” – och hitta något som faller dig i smaken. Stort lycka till!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *