Midsommarlekar för stora och små

Midsommar är kanske en av de roligaste högtiderna på året eftersom den infaller på sommaren. Lekar brukar vara ett givet inslag under midsommar, både under dagen och kvällen. I den här artikeln ger jag tips på roliga midsommarlekar som både vuxna och barn kan delta i. Men låt mig först ge en kort förklaring till varför midsommar firas och svara på när midsommarafton infaller 2022.

Varför firar man midsommar?

Sedan 300-talet har denna sommarhögtid firats till minne av Johannes Döparen, och fram till 1952 har den alltid firats den 23 juni. Numera firas midsommarafton alltid en fredag vilket innebär att datumet skiftar varje år mellan 20-26 juni.

Svensk midsommar förknippas med dans runt midsommarstången och mat i form av färskpotatis, sill, jordgubbar och spritdrycker. Blommor är också starkt förknippat till denna högtid. Man klär midsommarstången och gör kransar med olika slags blommor, och förr i tiden plockade man som ogift kvinna sju sorters blommor som lades under kudden för att kunna drömma om sin blivande man.

När är det midsommar 2022?

År 2022 infaller midsommarafton fredagen den 24 juni.

Midsommarlekar – ett givet inslag under firandet

Det är ingen riktig midsommar utan lekar, det är sedan gammalt. Roliga midsommarlekar finns det gott om och några traditionella sådana brukar vara “kasta hästsko”, “hoppa säck” och “äggstafett”, men det finns också nyare lekar såsom “stå i ordning”, “visseltävling” och “fotbollsbowling”. Samtliga nämnda lekar är perfekta för lagtävlingar där både barn och vuxna kan delta, så låt mig kort förklara vad varje aktivitet går ut på nedan.

Kasta hästsko

“Kasta hästsko” är en lek som funnits länge och som är ett givet inslag på midsommarfesten. Leken går ut på att varje deltagare ska kasta fem hästskor var mot en järnpinne där den som kommit närmast pinnen får poäng. Idag är det kanske inte så vanligt att man har hästskor liggande hemma men då kan man istället köra på den moderna varianten “kasta ring” där varje deltagare får kasta fem ringar var som ska hamna runt pinnarna. 1 poäng per ring runt pinne är det som gäller.

Hoppa säck

Även “hoppa säck” är en gammal lek som än idag är ett givet inslag under lagtävlingarna, oavsett om det är barnkalas eller midsommarfirande. Leken är en stafett som går ut på att man ska ställa sig i en säck (gärna en jutesäck) och sedan hoppa fram och tillbaka på en bestämd sträcka och byta av varandra tills siste person i laget kommit i mål. Första lag över mållinjen får flest poäng. Ett sätt att räkna poäng är att utgå från antal deltagande lag. Finns det till exempel fem lag så får det vinnande laget 5 poäng, laget som blir tvåa 4 poäng och så fortsätter man räkna nedåt. Sista laget som kommer i mål får 1 poäng.

Äggstafett

“Äggstafett” är en rolig lek som aldrig går ur tiden. Den går precis som “hoppa säck” ut på att varje deltagare ska springa en sträcka för att sedan byta till nästa deltagande i laget. Tävlingen går ut på att man ska balansera ett ägg på en sked antingen i munnen eller handen och ta sig i mål utan att tappa det. Tappar man ägget och det går sönder så är man ute ur leken (= 0 poäng), men tappar man det och det fortfarande är helt får man fortsätta. Men man måste stå still när man plockar upp ägget och lägger det på skeden igen, sedan får man fortsätta springa. Man får alltså inte springa samtidigt som man lägger tillbaka ägget på skeden.Första lag i mål vinner! Förslag på poängutdelning kan du se under “hoppa säck” ovan.

Stå i ordning

“Stå i ordning” går ut på att varje lag så snabbt som möjligt ska ställa upp deltagarna i rätt ordning efter att ha tagit emot instruktioner från en domare. Instruktionerna kan exempelvis vara följande:

  • Ställ er i rätt ordning kortast till längst
  • Ställ er i rätt ordning yngst till äldst
  • Ställ er i rätt ordning med era namn i bokstavsordning (A= först i ledet)

Det lag som ställt i rätt ordning snabbast får 1 poäng (övriga lag tilldelas härliga 0 poäng).

Visseltävling

Här kommer en riktig klassiker! Tävlingen går ut på att man ska lyckas vissla med kex i munnen. Även denna lek är perfekt som stafett där varje lags deltagare ställer sig i kö för att sedan var och en springa fram och tugga i sig tre kex (gärna Mariekex eller några andra torra kex). När man tuggat färdigt och svalt alla kex ska man försöka vissla. Visslingen ska godkännas av en domare och först då får man springa tillbaka och byta till nästa deltagare. Första lag i mål vinner! Förslag på poängutdelning kan du se under “hoppa säck” ovan.

Fotbollsbowling

“Fotbollsbowling” är en aktivitet som både vuxna och barn uppskattar. Denna lek går ut på att liksom i vanlig bowling slå ner så många käglor som möjligt. Skillnaden är att man sparkar en boll istället för att rulla ett klot, och att käglorna är vattenfyllda PET-flaskor. Bestäm ett avstånd från var man får skjuta. Man har tre försök på sig att slå ner alla flaskor och man får 1 poäng per flaska man slagit ner.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *