Konsten att dekorera till Halloween

halloween-dekoration

Hösten är årets kanske mysigaste årstid med krisp i luften, härliga färgskiftningar på träden och mörka kvällar. Men det ska kommas ihåg att med hösten kommer också årets läskigaste högtid – Halloween. Att pynta till Halloween är både roligt och spännande. En del väljer att gå all in med dekoration som skrämmer slag på varenda en som går förbi, medan andra väljer att hålla sig till de klassiska upplysta pumporna med läskigt leende. I den här artikeln ger jag tips på hur man får till Halloweendekorationen, oavsett om man pyntar inomhus eller utomhus – eller både och – och om man föredrar extra skrämmande dekoration eller vill hålla det lite lagom läskigt.

Halloween – årets kanske kusligaste dag

Många tror att Halloween har sitt ursprung i USA, men amerikanerna har faktiskt snappat upp denna högtid från de irländare som emigrerade till USA under mitten av 1800-talet. I Sverige lanserades Halloween som högtid först i början på 1990-talet, även om den omnämnts redan på 50-talet. Halloween har etablerat sig väl i Sverige, nästan varannan svensk firar högtiden på ett eller annat sätt. Halloween infaller alltid den 31 oktober och är en högtid som uppkommit för att hylla de döda. Det är vanligt att man besöker kyrkogården och tänder ljus.

Det är under Halloween som barnen brukar klä ut sig i spökkostymer och knacka dörr i kvarteret, och den som öppnar får välja “bus eller godis”. Att spela spratt, berätta kusliga spökhistorier och titta på skräckfilmer som “Halloween”, “Scream” och “Ghostbusters” är också vanligt förekommande under högtiden.

Förvandla huset till ett spökhus

För somliga är hela grejen med Halloweenfirande att göra dekorationen till en show! Det kanske är vanligast i USA, men det finns också de i Sverige som förvandlar huset – såväl inomhus som utomhus – till ett spökhus eller trädgården till en kyrkogård där de döda kommer till liv – och det är kusligt verkligt! Men hur lyckas man med detta då?

Det krävs planering och rätt dekoration för att få till en riktigt kuslig miljö. Gasbindor som ska efterlikna spindelväv och ge känslan av ett övergivet hem, mörkröd färg som liknar riktigt blod och givetvis skelett, zombies och andra läskiga varelser som kan skrämma slag även på den minst lättskrämda. Effekter som rök från rökmaskin och olika slags belysning brukar sätta pricken över i:et på hela skapandet och göra showen till ett mästerverk! Oavsett om du vill ha Halloween dekoration utomhus eller inomhus så hittar du precis allt du behöver i de flesta party- och kalasbutiker på nätet, så ta en titt där för mer inspiration. Kom igång och dekorera till halloween i tid så att du får till önskvärd effekt på årets kusligaste dag!

Pumpan – Halloweendekorationen för alla hem

Den klassiska pumpan med läskigt smile kommer till sin rätt på trappan in till alla hem och ger en kuslig, men också mysig känsla. Allt du behöver är en (eller flera) pumpor, en sked att gräva ur pumpaköttet med samt något vasst att kunna skära ut ett lock, ögon och mun med. Stoppa i ett ljus, tänd det och Halloween kan börja!

Barnvänlig Halloweendekoration

Verklighetstrogen dekoration går sällan hem i de hushåll där det finns små barn. Så varför inte låta barnen vara med och välja hur ni ska pynta inför Halloween? Många gånger räcker det med några väggdekorationer och lite “spindelväv” för att hemmet ska förvandlas till en mystisk och spännande plats.

Något som barn ofta uppskattar är att få skapa sin egen dekoration. Så fram med papper i olika färger, pennor och klister och låt barnens fantasi flöda. Toapappersrullar till exempel är som gjorda för att skapa egna Halloweenfigurer. Egentillverkade spöken, fladdermöss och pumpor blir den perfekta dekorationen hemma hos barnfamiljen!

Är det barnkalas på gång nära tiden för Halloween passar det ju alldeles ypperligt att köra på Halloweentema. Välj ballonger, pynt och dukningstillbehör med skelett, spöken eller annat kusligt på och gör kalaset extra spännande! Beroende på barnens åldrar kan det vara häftigt att servera kex formade som fingrar, eller chokladbollar dekorerade för att se ut som fladdermöss eller spindlar. Bara fantasin sätter gränserna!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *