Fixa en rolig skattjakt till barnkalaset

skattjakt-barnkalas

Det finns många roliga saker att hitta på under ett barnkalas, inte minst att gå på skattjakt. En skattjakt innebär att man med hjälp av olika ledtrådar ska hitta en gömd skatt. Men hur anordnar man egentligen en rolig skattjakt på barnkalaset, och vad ska skatten bestå av? I den här artikeln ger jag svar på dessa frågor, så läs vidare och finn inspiration till hur du får till en riktigt lyckad skattjakt.

Anpassa skattjakten efter barnens ålder

Precis som med de flesta inslag på kalaset bör också skattjakten anpassas efter barnens ålder. Är kalaset för yngre barn måste man ha i åtanke att ledtrådarna ska vara enkla nog för dem att lösa. Har man däremot ett kalas för äldre barn så klarar de att lösa betydligt svårare uppgifter. Tänk också på att en kortare skattjakt lämpar sig för de mindre barnen eftersom de lätt kan tröttna om leken blir för långdragen. De större barnen kan behöva lite mer utmaning och då är en längre skattjakt perfekt. Man vill ju inte att de ska lista ut var skatten är gömd för fort.

Känner du att du saknar inspiration eller helt enkelt inte har tid till att skapa egna ledtrådar så finns det mängder med färdiga ledtrådar på nätet som man antingen kan köpa eller skriva ut gratis.

Svårighetsgraden på skattjakten bör anpassas efter barnens ålder

Se till att alla barn är delaktiga

Det händer ofta att ett eller några barn tar täten och både läser och försöker lösa ledtrådarna på egen hand, så se därför till att samtliga barn får vara delaktiga. Enklast är att skapa regeln om att barnen turas om att läsa ledtrådarna och sedan hålla koll så att denna regel följs.

Om alla barn är delaktiga blir skattjakten så mycket roligare

Skattjakt inomhus eller utomhus?

Om skattjakten ska hållas inomhus eller utomhus beror både på väder och plats. Bor man i lägenhet så finns kanske bara möjligheten att anordna en skattjakt inomhus, vilket ofta brukar fungera alldeles utmärkt. Har man hus med trädgård kan aktiviteten hållas utomhus om vädret tillåter det. Vill man göra skattjakten extra lång och variera miljön kan man börja inomhus och avsluta utomhus.

En skattjakt kan hållas såväl inomhus som utomhus

Vad ska skatten bestå av?

Allra vanligast är att skatten består av påsar fyllda med godis, men den kan också bestå av kalaspåsar fyllda med exempelvis pennor, suddgummi, ritblock och annat roligt pyssel. Men skatten behöver inte bestå av godis eller prylar, utan kan innehålla ett diplom till varje deltagare som visar att man deltagit i jakten och lyckats hitta skatten. Många barn blir glada och stolta över att ha blivit tilldelade ett diplom för deras insats.

En skatt bestående av godis slår aldrig fel

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *