Duka och dekorera till 1-årskalaset

1-årskalas

När barnet fyller 1 år ska det givetvis anordnas ett kalas, men att veta hur det ska dukas och dekoreras till ett 1-årskalas är ingen självklarhet. Just därför tänker jag att lite hjälp på traven kan vara trevligt för den som stressar inför den stora dagen. Ta del av tipsen nedan för att få till den perfekta dukningen och dekorationen till den lilles första födelsedag. Jag ger även tips på hur du undviker att hamna i den så kallade “stressfällan”.

1. Vilken dekoration behövs till 1-årskalaset?

Klassisk 1-årskalas dekoration brukar vara ballonger, girlanger, muggar, tallrikar och servetter. För att hålla det så simpelt som möjligt men ändå få det att se väldekorerat ut kan du hänga ballonger i rummets alla hörn eller vid fönstren. Alternativt kan du placera en ballongbåge över fika-/matbordet – en detalj som är otroligt vacker och kommer till sin rätt på ett 1-årskalas. Även ballonger i taket skapar otrolig effekt i rummet. Har du ett fika-/matbord men ingen ballongbåge kan en girlang göra sig fin på väggen bakom bordet. Välj det som faller dig i smaken!

För att kunna duka upp bordet där gästerna ska sitta behövs tallrikar, assietter, bestick, muggar och servetter. En duk eller bordslöpare blir en snygg detalj och bordsdekorationer längs bordets mitt kan vara effektfullt, exempelvis serpentiner och/eller konfetti. Färdigt! Mer än så här behövs inte för en lyckad kalasdukning.

2. Välj tema

Med ett valt tema blir det genast enklare att välja dekorationen. Det finns otroligt många olika teman att välja bland som passar utmärkt till ett 1-årskalas. En del vill köra på den eleganta, minimalistiska stilen med enfärgade artiklar i neutrala färger medan andra vill gå all in där samtliga dekorationer och dukningstillbehör har favoritfigurerna på. Babblarna, Baby Shark och Unicorns är några exempel på mycket populära kalasteman för små barn. Att duka upp i ljusblått eller ljusrosa brukar också vara en riktig klassiker när det är dags för 1-årskalas, men på senare år har det blivit allt vanligare med dukningstillbehör och dekorationer i pastellfärger.

3. Köp allt på ett och samma ställe

När du bestämt dig för ett 1-årskalas tema är det dags att se vilken butik som erbjuder grejerna du önskar. Som småbarnsförälder har man ofta fullt upp och knapert i plånboken, så när man ska anordna ett 1-årskalas kan jag starkt rekommendera att försöka köpa allt, eller åtminstone det mesta, på ett och samma ställe. På så vis slipper man lägga tid på att leta runt i en massa olika butiker och sparar dessutom pengar genom att uppnå fri frakt. Hur mycket man än vill anordna det perfekta, storslagna kalaset så ska det aldrig behöva bli stressigt och suga musten ur en. De flesta kalasbutiker online har mängder med temaartiklar så du lär utan problem hitta allt du behöver på ett och samma ställe!

4. Dekorera inte i sista sekund

För att slippa stressa och undvika ett oönskat resultat kan det vara smart att dekorera stegvis. Ofta vill man duka och dekorera samma dag som kalaset äger rum men för att få till det precis som man vill ha det kan man börja hänga upp eller lägga fram dekoration redan ett par dagar i förväg. Vissa saker, som exempel ballonger och dukningstillbehör, kanske är bäst att hänga upp och plocka fram samma dag men finns det saker som kan läggas fram ett par dagar i förväg så varför inte? Kalas ska vara roligt, inte stressigt! Har man redan lagt tid och pengar på fin dekoration ska man givetvis pynta på det sätt man tänkt sig från början, inte bara slänga upp det i all hast på grund av tidsbrist.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *